nomad studio
kawalerka

autor: Karolina Przybyła
lokalizacja: Gliwice
powierzchnia: 27m2
inwestor: prywatny
realizacja: 2014

Głównym założeniem projektu było stworzenie funkcjonalnej przestrzeni dla pary na powierzchni 27 m2. Inwestorom

zależało na wydzieleniu „sypialni”, „jadalni” oraz „domowego biura”

w taki sposób, by dwie osoby niezależnie od siebie mogły swobodnie funkcjonować na

małej powierzchni.


Zdecydowano się na wyburzenie zbędnych ścianek wydzielających przedpokój, a otwierane drzwi do łazienki zastąpiono przeszklonymi drzwiami przesuwnymi - nie tylko ułatwiło to komunikację lecz

również doświetliło łazienkę.


Łóżko zostało „schowane” za drzwiami przesuwno-składanymi; a tylna płyta szafy z przedpokoju służy jako ekran dla projektora. Dodatkowo przestrzeń pod łóżkiem została wykorzystana jako

spora szuflada.


Dwustanowiskowe domowe biuro również zostało ukryte w szafie, której tylna płyta stanowi płytę

magnetyczną, będącą doskonałym miejscem na kolekcję magnesów

z podróży właścicieli kawalerki.


Zarówno lekkie i mobilne hokery, jak i rozkładana kanapa ułatwiają szybkie przearanżowanie powierzchni.


Aneks kuchenny stał się integralną częścią salonu, poprzez zastosowanie tej samej posadzki; jedynie blat będący „małą jadalnią”

rozdziela oba pomieszczenia.


Wszystkie meble zaprojektowano

jako szafy wypełniające całe ściany, by maksymalnie wykorzystać małą powierzchnię; ich fronty pokrywa biały lakier na wysoki połysk, dzięki czemu mieszkanie optycznie

wydaje się być większe.


Całe mieszkanie utrzymane jest

w kolorystyce biało-czarnej,

a barwny akcent stanowi rama wypełniona kolorowymi pocztówkami otrzymanymi od

znajomych z całego świata.

zdjęcia: Piotr Klubiński